Input Teamarbete
Effektivt teamarbete är en kombination av input-faktorer, exempelvis vilka som utgör teamet och de förutsättningar teamet ges. Och de processer som utgör det aktiva teamarbetet. Dessa två i kombination är det som avgör vilket utfall vi får av teamarbete. Det här inlägget handlar om input-faktorer.
Teammedlemmarna
Faktorer såsom personlighet, förmågor, kunskap, färdigheter och ledarstil är alla relevanta för att förstå ett teams sammansättning. Det är av största vikt att vi förstår hur teamet är sammansatt som helhet och dess beståndsdelar, när vi jobbar i och leder team. Vi kan inte räkna med att ett team löser en uppgift bra, om den specifika kompetensen saknas. Vi kan räkna med att ett väldigt heterogent team utmanar både varandra och ledaren mer än ett homogent team. Medan risken för fenomen som grupptänk ökar i ett homogent team.Frågor om teamets sammansättning kopplas alltid till teamets mål och uppgift.
- Vilka teammedlemmar utgör teamet?
- Hur är teamets sammansättning kopplat till uppgifterna?
Organisation och omgivning
Det är viktigt att både förstå i vilken organisatoriskt sammanhang ett team befinner sig. Det är också viktigt att kunna skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för ett team, om vi vill ha maximal prestation. Teamets ansvar, det mandat teamet har och vilket stöd som finns runt omkring i organisationen är högst relevant för teamets prestation. När det kommer till teamets ansvar är det relevant att förstå och hantera de eventuella påtryckningar och krav som kommer från andra delar i organisationen. Viktigt är också hur väl teamets mål överensstämmer och linjerar med organisationens mål i stort. Om teamet har mål som till viss del eller helt står i kontrast till delar av eller hela organisationen kring, kommer ett funktionellt teamarbete bli svårt.
- Vilket ansvar, mandat och stöd har teamet?
- Vilka krav riktas mot teamet? Är teamets mål förenliga med organisationen teamet finns i?
Mål och uppgift
Tydlighet, tydlighet och tydlighet. En fundamental del i allt teamarbete är att teamets medlemmar vet vilka uppgifter som ska lösas och vilka mål teamet har att sträva mot. Krasst kan man säga att utan tydlighet kring mål och uppgifter så har vi inget effektivt teamarbete.Typen av uppgifter ett team har att lösa är också viktigt att känna till. Olika uppgifter kommer ge olika konsekvenser för teamet. Det kan handla om omfattning och komplexitet, men likväl hur utmanande och meningsfulla uppgifterna upplevs vara. Termer som överbelastning och understimulans är lika viktiga termer när det kommer till teamarbete som när det gäller enskilda medarbetare.
- Hur kan ni kontinuerligt säkerställa att alla teammedlemmar vet vilka mål som ska uppnås och vilka uppgifter som ska lösas?
- Hur kan ni stämma teamets inställning till de uppgifter de har?